AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut: “Seni Unutmadık”
HATAY(İGFA)-AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, depremin ardından Hatay’la dayanışma içerisinde olduklarını ve depremin yaşandığı bölgeleri unutmadıklarını söyledi.
Büyükelçi Landrut, Avrupa Dayanışma Fonu aracılığıyla özellikle Antakya’nın tarihi ve kültürel mirasının yeniden canlandırılması açısından restorasyon süreçlerine destek vereceklerini belirtti.
Başkan Savaş ayrıca heyete ve yerli ve yabancı basın mensuplarına Hatay’ın tarihi ve kültürel değerlerini, en iyilerini, ilklerini, kardeşlik ve hoşgörü kültürünü anlattı.
Basın mensuplarının deprem öncesi ve sonrasında yapılan çalışmalar ve gelişmelerle ilgili sorularını yanıtlayan Önder Savaş, yaklaşık 1 buçuk dakika süren ve çok daha büyük bir depremle son 2 bin yılın en büyük depremini yaşadıklarını söyledi. tahmin edilenden ve beklenenden daha yoğun.
Depremin ardından Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, devletler, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve hem Türkiye’den hem de dünyanın birçok yerinden insanların bölgede yaşayan depremzedeler için seferber olduklarını hatırlatan Savaş, yardıma koşan herkese teşekkür etti. yardım ve destek.
Savaş, kent ve insanlarının kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, hayatlarını yeniden inşa edebilmeleri ve aile bütünlüklerini koruyabilmeleri için desteklerini sürdürmelerinin çok önemli olduğunu da vurguladı.
DEPREMİN İLK GÜNÜNDEN BERİ YENİ BİR HATA VE HALKIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Depremin ilk günlerinde öncelikli olarak hayat kurtarmak ve soğuk kış koşullarında sokakta mahsur kalan insanların gıda ve barınma ihtiyaçlarına çözüm bulmak için sahada olduklarını kaydeden Lider Savaş, depremin ardından 10’uncu günden itibaren şunları söyledi: Afet nedeniyle Yıldız Teknik Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları, odalar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 126 akademisyenle birlikte projeler üzerinde çalışıyorlar. Yeni ürünler üreterek şehri ve insanını ayağa kaldırmak için çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizdi.
TÜRKİYE’NİN AFET MÜDAHALE PLANI’NA GÖRE HERKESİN MİSYONU BELİR
Hükümetin Türkiye Afet Müdahale Planını (TAMP) 25 Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koyduğuna dikkat çeken HBB Lider, Hükümet’in uygulamaya koyduğu TAMP’a göre afet durumlarında herkesin görevinin belli olduğunu kaydetti. .
Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak depremin ilk anından itibaren görevlerini aksatmadan yerine getirmek için çalıştıklarını, Hatay için sorumluluk alan tüm kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
HERKES KENDİ ÜLKESİNDE HUZUR İÇİNDE YAŞIYOR
Hatay’ın 12 yıldır mülteci sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirten Savaş, mülteci sorununun giderek arttığına dikkat çekerek, “Suriyelilerin üç, dört, beş eşle evlilikleri var ve bunların doğum oranı yüzde 5,3. Gençlerimizin doğum oranı 1,93. Mülteci konusunda giderek yetersiz kalıyoruz. Bu nedenle Hatay’da demografik yapı değişmektedir. Biz 12 yıldır Suriye’de barışın olması gerektiğini söylüyoruz. Suriye’deki hukuki altyapı ve ekonomik altyapı, insanların iş, eğitim, sağlık gibi yaşam altyapılarındaki sorunların çözülmesi ve insanların uluslararası hukukun güvencesi altında yeniden kendi coğrafyasında yaşaması gerekiyor. Çünkü misafirlik üç gün, dört gün, beş gün olabilir. 12 yıldır ekmeğimizi mültecilerle paylaşıyoruz. Biz kardeşiz, komşuyuz, bu noktada bir düşünce yok ama kardeş misafirperverliği bile üç gün sonra bitiyor. İstiyoruz; Herkes kendi ülkesinde huzur içinde yaşasın. Hiç kimse hayatının geri kalanında barınmaya ihtiyaç duymasın. Demek istediğim bu. “Suriye’de bir an önce barış istiyoruz” Söz konusu.