Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: “Tekstil ve hazır giyim sektörleri büyümeye devam edecek”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son dönemde dokuma bölümüyle ilgili olumsuz yorumların gerçeği yansıtmadığını, bunun doğru olmadığını belirterek, “Tekstil, hazır giyim ve diğer sektörlerimiz hem yurt içinde hem de yurt dışında yeni fırsatlar arayarak büyümesini sürdürecek” dedi. alternatif pazarlar ve alternatif müşteriler.” söz konusu.

İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle düzenlenen Texhibition İstanbul Kumaş ve Dokuma Aksesuarları Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.

AB ülkeleri, İngiltere, ABD, Kuzey Afrika ülkeleri ve Ortadoğu’dan binlerce alıcıyı Türk dokuma bölümünde faaliyet gösteren firmalarla buluşturan fuarın açılışında konuşan Bolat, fuarın açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen fuar.

Avrupa’nın en büyük hazır giyim ve konfeksiyon fuarı olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nı (İstanbul Fashion Connection-IFCO) yaklaşık 5 hafta önce aynı yerde açtıklarını hatırlatan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Texhibition aynı zamanda Avrupa’nın en büyük dokuma fuarı olarak da yerini alıyor. Yani bir yanda IFCO, diğer yanda Texhibition, umarım Türk dokumacılığının dünyada ve dünyada haklı şöhretini ortaya koyan fuarlar olarak yerini alır. Hak ettiği yeri aldı. Hükümet olarak, Ticaret Bakanlığı olarak bu fuarlara katılıyoruz. “Destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah birkaç yıl sonra moda ve dokuma dünyasının merkezleri bu iki fuarla birlikte anılacak.”

Bolat, bu fuara 400’ün üzerinde firmanın katıldığını belirterek, “Aldığım bilgilere göre yüzlerce firma yer sıkıntısı nedeniyle dışarıda kaldı. İnşallah bundan sonra fuarımız daha da büyüyecek ve daha da büyüyecek. katılmaları mümkün.” dedi.

“Türkiye artık dünya ihracat liginde bilinen bir ülke”

Ömer Bolat, Türk dokumasının, Türk havlusunun, Türk kumaşının, Türk giysisinin, Türk perdesinin, Türk çeliğinin, Türk seramiğinin, Türk müteahhidinin, Türk beyaz eşyasının ve Türk turizminin Türkiye’nin dünya çapında önde gelen kolları olduğunu söyledi.

Son 20 yılda ortalama yüzde 5,5 reel büyüme yakalayan bir ülke olarak milli geliri 214 milyar dolardan 906 milyar dolara, ihracatı da 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıkardıklarını belirten Bolat, bu başarıların; söz konusu kesimlerin ihracattaki başarısıyla mümkün olabilir.

Daha önce bir yıl bir ayda “milyar dolarlık ihracat sınırını geçmeyi kutladıklarını” hatırlatan Bolat, şu anda günde 1 milyar dolar ihracat yaptıklarını, ortalama 20-20 bin dolar ihracat yapan bir ülke haline geldiklerini söyledi. Aylık 23 milyar dolar, bu da yetmeyecek, bu rakamları çok daha yukarılara çıkarmaları gerekiyor. Bunun gerekli olduğunu belirtti.

Aldıkları kırılmanın küçümsenemeyeceğini belirten Bolat, “Türkiye artık dünya ihracat liginde tanınan bir ülke, birçok markası var. Kaliteli ve markalı ürünler üretiyor. Teslimatları hızlı yapıyor. İhracatta çok başarılı.” lojistik. Dünyanın en uzak coğrafyalarına bile 3 günde malını ulaştırabiliyor. Dünyanın en uygun hava şartlarına sahip.” “Yollardan biri var. Deniz yoluyla çok hızlı ulaşım sağlayabiliyor. Bunlar bizim artılarımız, avantajlarımız.” dedi.

“Milli geliri 1 trilyon dolar için zorluyoruz”

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye ekonomisinin son 12 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü ve 2023 yılını yüzde 4,5 büyümeyle kapatmayı hedeflediklerini belirtti.

Orta Vadeli Program’ın (OVP) geçen hafta açıklandığını hatırlatan Bolat, “İnşallah önümüzdeki 3 yılda OVP’de yüzde 4,5-5 büyüme yakalayacağız. Bu neden önemli? İstihdam sağlamak önemli. Halkımızı artırın, refahımızı ve zenginliğimizi artırın.” söz konusu.

Türkiye’nin milli gelirindeki artışa dikkat çeken Bolat, bu yıl 1 trilyon doları zorladıklarını söyledi. Bolat, küresel ekonomilerin her zaman iyileşmediğini, zaman zaman tökezlemelerin yaşanabileceğini belirterek, “Özellikle Batı’da ciddi faiz artışları ve enflasyonla mücadele programlarının uygulanmasıyla talepte bir baskılanma dönemi yaşanıyor. Bu da yol açıyor.” Birçok sektörde ticarette düşüş yaşandı. Bu yıl itibarıyla ticarette “Dünyada ciddi bir artış yok. Aynı şekilde dünyadaki ortalama büyüme oranı da yüzde 3 ve altında olacak. Ülkemize baktığımızda büyümemizin biraz yavaşlayacağını ama yüzde 4,5 civarında olacağını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Tekstil ve hazır giyim sektörümüz büyümeye devam edecek”

Temmuz ve ağustos aylarında sanayi üretimindeki artış, işsizlik oranındaki düşüş ve ihracat rekorlarına değinen Bolat, şöyle devam etti:

“Ancak ihracattaki artış hızımız yavaşladı. Şu anda geçen yılla aynı rakamları korumaya çalışıyoruz. Neden? Dünyada talep daraldığı için ticaret de daraldı. Dokuma, diğer bölümler ve hazır giyim de öyle. bundan da etkileniyoruz. Bu gelişmeler istenmeyen ama doğal gelişmeler. Zamanın böyle geçmesi diye bir şey yok. Endişelenmeyelim. Asla umutsuzluğa kapılmayalım, umutsuzluğa kapılmayalım. Bu branşlar Türkiye’nin dünya standartlarındaki sektörleridir. Sıraladığımız sektörler Avrupa’da 3’üncü, dünyada 7’nci. Osmanlı’da en değerli sektörümüzdü. Cumhuriyetimizin ilk sektörüydü. “Ve gıda branşıyla birlikte en değerli kısımdı. Türkiye pamuk üreticisi bir ülke olarak dokuma, hazır giyim ve diğer tekstil ürünleriyle birlikte bu branşı yaşatacak, destekleyecek ve daha da geliştirecektir. Bunu devletle, hükümetle, özel sektörle yapacağız.”

Bolat, zaman zaman tekstille ilgili “biz bu şubeyi kaybettik, bu şube geriliyor, bu şube feda edildi” gibi moral bozucu ifadeler duyduklarını belirterek, “Bu tür açıklamalar kesinlikle yanlıştır. Bazen insanların kötü niyetlerinden kaynaklanmaktadır. Kendi iç sorunlarını tüm departmana yansıtma çabaları ve yanlış.” “Elbette bazen diğer şirket ve şubelerde olduğu gibi insan hayatında da sorunlu süreçler olabiliyor… Ama çok şükür dokuma, hazır giyim ve diğer branşlarımız hem yurt içinde hem de yurt dışında alternatif pazarlar ve alternatif müşteriler arayarak büyümeye devam edecek. ” dedi.

Tekstil sektörünün yanında olduklarını ve her zaman desteklerini sürdüreceklerini göstermek için burada olduklarını vurguladı.

“İhracatçıya finansman desteğini 1,5 ayda 10 kat artırdık”

Ticaret Bakanı Bolat, tüm yetkileri, bürokrasileri, mevzuatları ve teşvik tedbirleriyle tüm ihracatçıların yanında olduklarını belirterek, yeni kabinenin dün 100’üncü gününü tamamladığını belirterek, geçtiğimiz dönemde artırılan desteklerden örnekler verdi.

Bu süreçte Türk Eximbank’ın ihracatçıya sağladığı sermayeyi yüzde 40 artırdıklarını belirten Bolat, 70 milyar liralık finansman desteği sağladıklarını kaydetti.

Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ihracatçılara sunduğu finansman desteğini (reeskont kredisi) 1,5 ayda 10 kat artırarak 3 milyar 50 milyon TL’ye çıkardığını belirtti.

Bunlarla yetinmeyeceklerini belirten Bolat, “İnşallah 2024 bütçesinde ihracat desteklerimizi iki katından fazla artıracağız. Bunun sözünü Maliye Bakanlığımızdan aldık. Bunun için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sizlerden de bu anlamda ricamız var, lütfen sizlerden de çabalarınızı artırmanızı, ihracat pazarlarınızı ve ihracat ürünlerinizi artırmanızı rica ediyoruz.” “Sizlerden çeşitlenmenizi, geleceğe umutla bakmanızı ve bu fırsatlardan yararlanmanızı, ülke ekonomisine ihracat, döviz, istihdam ve vergi anlamında katkı sağlamanızı bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Bolat ve beraberindeki heyet, fuarın açılış kurdelesini keserek etkinlikte incelemelerde bulundu.

iskenderun-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu